Certificat Energetic
Obținerea unui certificat energetic este necesară pentru evaluarea eficienței energetice a unei clădiri, fie că este nouă sau existentă. Documentul contribuie la optimizarea costurilor de întreținere, atestând performanța energetică a clădirii și oferind informații relevante despre consumul de energie și emisiile de CO₂.
Certificatul energetic este OBLIGATORIU inainte de receptia unei constructii noi, pentru vânzarea, închirierea și evaluarea construcțiilor/apartamentelor existente și are o valabilitate de 10 ani de zile.
În cazul lăcașurilor de cult, clădirile temporare folosite mai puțin de doi ani sau construcțiile independente cu o suprafață mai mică de 50 mp, certificatul energetic NU este necesar.
Ce este certificatul energetic
Certificat de performanță energetică este un document tehnic legal care indică performanţa energetică calculată în condiții prestabilite de confort a obiectivului evaluat (clădire, unitate de clădire, apartament). Documentul trebuie elaborat conform metodologiei de calcul a performanței energetice a clădirilor și cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii echivalente de CO₂.
Pentru clădirile existente certificatul include în anexă și măsurile recomandate atât pentru reducerea consumurilor energetice cât și pentru creşterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în consumul total.
Certificatul de performanță energetică este un document oficial care evaluează eficiența energetică a unei clădiri sau a unui apartament. Prin intermediul său, imobilul este clasificat într-o anumită categorie, de la clasa A (cea mai eficientă) la clasa G (cea mai puțin eficientă), din punct de vedere al energiei primare consumate cat si a emisiilor de CO₂. Acest lucru se realizează pe baza consumului de energie pentru încălzire, răcire, ventilație și iluminat, transformate din energie finală în energie primară, cât și emisii de CO₂.
Când este necesar certificatul energetic?
Conform prevederilor Legii nr. 372/2005, certificatul energetic este obligatoriu înainte de recepția unei construcții noi, precum și pentru vânzarea, închirierea sau evaluarea clădirilor și apartamentelor existente și este valabil timp de 10 ani.
Certificat energetic pentru clădirile noi
În cazul construcțiilor noi, eliberarea unui certificat energetic este obligatorie înainte de finalizarea lucrărilor și recepția clădirii. Documentul oferă o evaluare inițială a performanței energetice, permițând proprietarilor să implementeze eventuale măsuri de eficiență energetică încă de la început. Prin acest certificat, se asigură respectarea normelor de construcție.
Pentru clădirile existente
În cazul clădirilor deja existente, certificatul energetic este necesar în anumite situații, cum ar fi vânzarea, închirierea sau renovarea majoră. La vânzarea sau închirierea unei proprietăți, documentul contribuie la o transparență mai mare pe piața imobiliară. În situațiile de renovare majoră a unei clădiri, obținerea unui certificat energetic actualizat este necesară pentru a evalua performanța clădirii după implementarea modificărilor.
Pentru ce categorii de imobile se eliberează certificatul energetic?
Certificatul de performanță energetică se eliberează pentru diverse tipuri de clădiri, rezidentiale si nerezidentiale și prezentarea acestuia conform prevederilor Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată.
Certificat energetic pentru clădiri de birouri
*(spații comerciale, clădiri spitalicești, clădiri de învățământ, clădiri destinații sportive,etc)
Pentru clădirile nerezidențiale, certificatul energetic evaluează consumul de energie necesar încălzirii, răcirii, iluminării și ventilației spațiilor de lucru. Documentul oferă angajatorilor și proprietarilor o vedere mai clară asupra costurilor operaționale și le permite să implementeze măsuri pentru a reduce consumul de energie.
Certificat pentru garsoniere
Fiind unități rezidențiale de dimensiuni reduse, garsonierele beneficiază de asemenea de pe urma certificării energetice. Documentul ajută proprietarii să optimizeze costurile energetice și să ofere chiriașilor un nivel adecvat de confort termic. Certificatul energetic pentru garsoniere este o documentație necesară la închiriere sau vânzare.
Certificat pentru apartamente
Este nevoie de un certificat energetic pentru apartamente atât pentru vânzare, cât și pentru închiriere. Documentul permite proprietarilor să înțeleagă cum pot îmbunătăți performanța energetică prin izolație, ferestre eficiente sau alte intervenții. În acest fel, este un document util în gestionarea costurilor de întreținere și îmbunătățirea confortului.
Certificat pentru case și vile
Pentru case și vile, certificatul energetic este deosebit de important, având în vedere diversitatea modurilor de construcție și a materialelor folosite. Acesta ajută proprietarii să afle cât de eficientă este locuința în privința consumului energetic și ce măsuri pot lua pentru a o îmbunătăți.
Pentru toate clădirile noi (rezidențiale și nerezidențiale) ele vor trebui realizate astfel încât să fie încadrate în cerințe NZEB.
*(NZEB-nearly zero energy building – clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero) – clădire cu o performanță energetică foarte ridicată, la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut și este acoperit, în proporție de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului sau în apropiere, pe o rază de 30 de km față de coordonatele GPS ale clădirii.
Documentele necesare pentru eliberarea unui certificat energetic:
Actele necesare pentru certificatul energetic includ:
- copia actului de identitate al proprietarului (sau împuternicirea în cazul unui reprezentant)
- planurile clădirii (plan de arhitectură)
- releveul construcției, dacă este disponibil
- documentația tehnică a clădirii, dacă există
- datele privind consumurile de energie anterioare (opțional, dacă se dorește o estimare mai exactă) și poze de la locație
- date despre instalațiile existente
- date despre structură și dacă clădirea/apartamentul a fost reabilitat deja.
Contactează un specialist în certificări energetice!
Ai nevoie de un certificat energetic în București? Contactează-ne prin intermediul formularului de mai jos:
FAQs
Ce înseamnă certificatul energetic?
Certificat de performanță energetică – document tehnic legal care atestă performanţa energetică calculată în condiții prestabilite de confort a obiectivului evaluat (clădire, unitate de clădire, apartament), clasificând-o într-o anumită categorie de eficiență, de la A la G.
Documentul trebuie elaborat conform prezentei metodologii de calcul a performanței energetice a clădirilor și cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii echivalente de CO₂.
Pentru clădirile existente certificatul include în anexă și măsurile recomandate atât pentru reducerea consumurilor energetice cât și pentru creşterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în consumul total.
Când trebuie obținut acest certificat?
Certificatul energetic trebuie obținut înainte de vânzarea, evaluarea, închirierea sau dupa renovarea majoră a unui imobil.
Cine eliberează certificatul energetic?
Certificatul energetic este eliberat de auditori energetici autorizați de către autoritățile competente, ce lucreaza in companii din domeniul construcțiilor, care au personal acreditat, respectiv auditori energetici autorizați MDLPA.
În cât timp este eliberat certificatul energetic?
Durata de eliberare a certificatului energetic variază în funcție de complexitatea clădirii. În general, poate fi obținut în 24-48 de ore de la realizarea evaluării. Poți primi certificatul energetic online (fiind însușit prin semnatură electronică de către auditor) sau îl poți ridica în persoană (de la sediul Xplorate Group).
Cât timp este valabil certificatul energetic?
Certificatul energetic are o valabilitate de 10 ani, cu condiția să nu fie realizate modificări majore care să afecteze performanța energetică a clădirii.
Anexele gospodărești au nevoie de certificat energetic?
Anexele gospodărești care nu sunt destinate locuirii permanente sau activităților comerciale (garaje, depozite etc) nu necesită certificat energetic.
Există clădiri care sunt exceptate de această obligație?
Da, lăcașurile de cult, clădirile temporare folosite mai puțin de doi ani sau construcțiile independente cu o suprafață mai mică de 50 mp.