Studiu de caz – Reabilitare hanul Balcan

Reabilitarea hanului Balcan, Constanța

PROIECT

Studiile de specialitate ilustrează în detaliu modalitățile diverse prin care modelarea 3D poate fi utilizată pentru reabilitarea unei clădiri deteriorate și nu numai, modelarea 3D devenind un instrument important pentru arhitecții și inginerii în construcții care trebuie să evalueze starea de degradare a unei clădiri și să planifice reparațiile care se impun, fără a afecta autenticitatea clădirii.

SOLUȚIE

Modelarea 3D este folosită în mod obișnuit în reabilitare. Prin crearea unui model 3D al imobilului, utilizatorii pot înțelege mai ușor deteriorarea și modul ideal de a o reface cu costuri minime și intervenții reduse.

Scanarea 3D este un proces de creare a unei proiecții digitale a unei clădiri prin transpunerea digitalizată a  acesteia într-un format BIM.

REZULTATE

Unul dintre avantajele scanării 3D ar fi reprezentat de modalitatea foarte precisă de a capta imagini detaliate ale obiectelor și poate fi folosită și pentru a crea modele digitale pentru obiecte analizate.

Acest lucru poate fi util pentru muzee, clădiri istorice și diverse organizații care doresc să conserve obiectivele istorice într-o stare bună, facilitând accesul în interiorul lor pentru generațiile viitoare.

Scanarea exteriorului unei clădiri cu un echipament de specialitate creează un nor de puncte care poate fi folosit pentru a identifica și măsura degradarile din structura clădirii. Aceste informații sunt apoi folosite pentru a crea un plan de reparare a structurii.

Modelul 3D poate fi folosit și pentru a crea un tur virtual al unei clădiri. Acest lucru permite vizitatorilor să exploreze interiorul structurii din orice unghi.

DE CE SĂ ALEGI XPLORATE GROUP?

Xplorate Group asigură servicii integrate care acoperă zona de topografie inginerască, scanare laser 3D, modelare 3D, secțiuni și planuri 2D, reprezentare pentru suprafețe de orice tip, model digital al terenului-DTM, Mesh.

Pentru reabilitarea hanului Balcan a fost mobilizată o echipă compusă din 5 specialiști în scanarea laser 3D și prelucrarea norului de puncte, elementele măsurate fiind transpuse ulterior în planșe 2D și model 3D generate pentru a facilita diagnosticul corect pentru obiectivul analizat.

S-a măsurat o suprafață totală de 9532  mp, livrabilele obținute au constat în trei planuri de nivel, opt fațade, opt secțiuni transversale, un plan de învelitoare, un plan șarpantă și un model 3D Revit.

Rapiditatea procesului de măsurare și transpunere într-un model 3D a elementelor scanate a redus timpul total alocat reabilitării hanului Balcan, element pe care îl atribuim combinației echilibrate între aparatura specializată și o echipă cu experiență.

Vă stăm la dispoziție pentru detalierea aspectelor tehnice antrenate în procesul de reabilitare a hanului Balcan și vă invităm să ne urmăriți cu încredere paginile de social media asociate.

Păstrăm cu regularitate obiceiul de a împărtăși cu urmăritorii noștri elemente esențiale din lucrările noastre,  părți din reușitele profesionale și planurile de viitor.

Vă așteptăm!

Despre autor

Inginer geodez/scanare 3D

Related Posts