Fotogrammetrie
Fotogrammetria reprezintă o ramură a geodeziei care utilizează imagini pentru a obține date exacte despre obiecte și terenuri, transformând informații 2D din fotografii în informații 3D (tridimensionale).
Utilizăm o dronă quadcopter cartografică (DJI Mavic 3E RTK) cu capacitatea de a zbura până la 45 de minute într-o singură misiune. Aceasta dronă este echipată cu cameră cu senzor 4/3” CMOS și global shutter format wide si 1/2” CMOS (zoom 7X format tele). Cameră permite înregistrări video format 4K (3840 x 1080p)@30fps și fotografii de 20 megapixeli (5280 x 3956 pixeli).
Drona execută misiuni în mod complet automat, garantând preluarea fotografiilor aeriene de la înălțimi prestabilite, cu acoperire atât longitudinală cât și transversală, conform planificării misiunii.
Se pot obține imagini cu o rezoluție la sol extrem de detaliată, de ordinul centimetric sau chiar milimetric. Grație receptorului GNSS RTK integrat, necesitatea marcărilor punctelor de control la nivelul solului este redusă semnificativ sau, în anumite circumstanțe, chiar complet eliminate.
Ce include serviciul de fotogrammetrie?
- Norul de puncte generat prin fotogrammetrie reprezintă rezultatul principal al procesului și este format din puncte tridimensionale, fiind colorat în funcție de imaginile aeriene folosite în captarea datelor.
- Ortofotoplan sau mozaicul fotogrammetric
- Model digital 3D al suprafeței – utilizat pentru calculul volumelor de umplutură și săpătură.
- Model digital 3D al terenului - se utilizează norul de puncte filtrat de elementele care nu aparțin terenului: vegetație, clădiri, stâlpi ale rețelelor electrice, structuri etc. Acest model poate fi ulterior folosit pentru studii hidrotehnice, calcule de volum, etc.
- Plan de situație cu reprezentarea pantelor terenului și a traseelor de scurgere a apelor, cu reliefarea zonelor de acumulări de apă respectiv cu deficit de apa
- Planuri / hărți tematice
- Prelucrări fotogrammetrice
Ce este ortofotoplanul:
Ortofotoplanul reprezintă un mozaic al imaginilor preluate drin dronă. Această „compunere” nu este o simplă lipire distorsionată ci o imagine metrică, lipsită de distorsiunile generate de cameră fotogrametrică și de relief, realizată într-un sistem de proiecție bine stabilit (ex. sistemul național de proiecție al României – Stereo ‘ 70). Rezoluția acestuia poate fi centimetrică sau chiar milimetrică, iar precizia este calculată similar cu exemplul de la norul de puncte.
Proiecte verificări imbile
- Urmărirea comportării în timp a construcțiilor executate.
- Asistență topografică, măsurători pentru urmărirea comportării în timp a construcțiilor învecinate, calcul de volum și monitorizare 3D a grinzilor de coronament.
- Relevee as-built, extindere rețea trasare, sistematizare verticală, trasări elemente proiectate
- Scanare 3D pentru întocmirea planurilor 2D ale construcției ( relevee de nivel, relevee de fațadă și secțiuni caracteristice)
- Asistență topografică pentru trasarea elementelor proiectate, servicii cadastrale pentru intabularea și apartamentarea construcției, trasări topografice
- Ridicare topografică, Asistență topografică în șantier, Scanare 3D, Apartamentare
- Studiul topografic de amplasament, Scanare laser 3D, calculul suprafețelor închiriabile conform standardului BOMA, cadastru și intabulare, ridicare topografică altimetrică și planimetrică.
- Modelare 3D în Revit, model 3D BIM as-built, tur virtual în vederea proiectării
- Planuri de nivel, fațade, secțiuni transversale, plan de învelitoare, plan pod
- Intabulare, înscriere construcții, apartamentare, dezmembrare teren.